to top

صنایع لبنی روزنه ای برای خروج از بحران اقتصادی


475
زمان مطالعه: 2 دقیقه, 51 ثانیه



 به گزارش خبرنگار پایگاه خبری تحلیلی «میهن صنعت»، صنعت فرآورده های لبنی از جمله صنایعی است که می توان ازآن به عنوان یک منبع سودآور یاد کرد. کافی است تا ساعتی در شهر به گردش بپردازید، بخش زیادی از افراد با تغییر کاربری واحدهای خود به فروش فرآورده های لبنی سوق پیدا کرده اند. البته به گفته ی فعالان این حوزه، ورود تعدادی از افراد و واحد های تولیدی که از مهارت لازم جهت فعالیت در این صنعت بی بهره اند تاثیر منفی برصنعت داشته و در بلند مدت سبب می شود تا  مردم به محصولات لبنی بی اعتماد شوند.

توجه و افزایش صادرات کشور تاثیرات مثبت بسیاری بر اقتصاد خواهد داشت. از طرفی دیگر، تقویت ظرفیت های صنعتی کشور و کاهش اتکا به درآمد های نفتی سبب می شود تا منابع درآمدزای کشور صارات نفت و مشتقات این محصول نباشد.

 صنعت فرآورده های لبنی صنعتی است که در آن شیر را به عنوان ماده اولیه دریافت کرده و سپس طی فرآیندهایی که بر خود این محصول صورت می گیرد، محصولات و فرآورده هایی مختلف از قبیل ماست، دوغ، شیرپاستوریزه، بستنی، خامه، کره و پنیر تولید می شود. هم‌اکنون حدود 500 واحد تولیدی با ظرفیت تولید چهار میلیون تن شیر و فرآورده‌های لبنی فعال بوده است.

البته لازم به ذکر است که صنعت لبنیات در کشور در زمره ی صنایع نو قرار می گیرد. به این سبب که اولین واحد صنعتی فرآوری شیر در سال 1336 در کشور آغاز به کار کرد که در سال 1326 کارخانه شیر پاستوریزه و بهداشتی آسترا تأسیس شد اما بعد از مدتی تعطیل گردید. هم اکنون به صورت حدودی عددی بالغ بر 415 واحد لبنی عمری کمتراز 20 سال داشته و از بین کارخانجات 96 درصد خصوصی هستند و چهار درصد به دولتی ها اختصاص می یابد.

براساس آمار، حدوداً 6 میلیون تن محصولات لبنی در صنایع و حدوداً 3/ 5 میلیون تن در واحدهای تولیدی سنتی فرآوری می شود.

بنا بر گزارشات گمرکات کشور،  صادرات کشور در این حوزه در سال 1395 حدود 450 هزار تن و به ارزش 773 میلیون دلار بوده که در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته  10 درصد از نظر وزنی و 25 درصد از جهت ارزشی روند صعودی داشته است. به صورتی که محصول ماست با 218 میلیون دلار در صدر جدول لبنیات صادر شده قرار دارد و پس از آن به ترتیب پنیر با 187 میلیون، شیر خشک با 129 میلیون، خامه و بستنی هم با 120 میلیون دلار در رتبه های دوم تا چهارم قرار دارند.

مشکلات و موانع بسیاری بر سر راه این صنعت در کشور وجود دارد اما عدم ثبات اقتصادی ونوسانات پی در پی یکی از بزرگترین چالش هایی است که صنعت فرآورده لبنی را بیش از اندازه مورد آزار قرار داده است. عدم اصلاح الگوی تغذیه مردم و توسعه نیافتن مصرف شیر و فرآورده های لبنی دیگر مشکلی است که این صنعت در بازار داخلی با آن مواجه است. نبود استراتژی توسعه پایدار اقتصادی و برنامه ای مشخص برای صادرات همچنین تغییرپی در پی قوانین و مقررات صادرات از جمله مشکلاتی است که صنعت فرآورده های لبنی در عرصه ی خارجی با آن روبه رو است. از آنجایی که 30 درصد از کل صادرات مواد غذایی کشور به این صنعت اختصاص پیدا کرده و همچنین افزایش نرخ ارز که سبب ایجاد انگیزه برای افراد جهت صادرات شده است، لزوم توجه به این صنعت موجب می شود تا با تقویت این صنعت چالش های دیگر کشور مرتفع شود.

انتهای پیام/

 



نظرات

loader

لطفا شکیبا باشید ...