خرید سنگ
to top

نقش کارخانه ها در آلودگی هوا


1972
زمان مطالعه: 8 دقیقه, 56 ثانیه



نقش کارخانجات در آلودگی هوا در شهرها

یکی از مهمترین مسائلی که همواره فکر بشر را از قدیمی ترین زمانهای تاریخی به خود مشغول داشته، حفظ تندرستی و رهایی از درد و رنج و بیماریها بوده است. برای رسیدن به این هدف، انسان در اعصار مختلف بسته به امکانات و پیشرفت تمدن، روش های خاصی بکار برده و با توسعه آگاهی و دانش خود توانسته تاکنون بر بسیاری از مسائل و مشکلات در زمینه تندرستی و بیماری فایق آید. درگذشته که مردم از چگونگی وقوع بیماریها آگاه نبودند و راههای تشخیص و درمان آنها را نیز نمی دانستند، امراض گوناگون در میان آنها بسرعت شیوع می یافت و منجر به ناتوانی و مرگ بسیاری از آنان می شد. با پیشرفت دانش، رفته رفته عوامل بیماری زا شناخته شدند و تأثیر آنها بر تندرستی آشکار گردید و بشر آموخت که باید در محیط پاکیزه و سالم زندگی کند. آلودگی ها را از خود و محیط پاک سازد و از آنچه تندرستی او را به خطر می اندازد، بپرهیزد.
انسان صنعت را به خدمت گرفت تا راه رسیدن به سلامت و توسعه را در زمانی کوتاه طی نماید ولی غافل از آنکه شاید همین پیشرفت صنعت و تکنولوژی و افزایش رو به رشد کارخانجات و کاربرد مواد دست ساخته بشر و یا ترکیبات خطرناک برگرفته شده از دل طبیعت که توسط دستان صنعتگر او تغییر یافته مانند انواع سموم کشاورزی با منابع طبیعی و معدنی چگونه همچون طناب دار گلوی او را فشرده خواهد ساخت و او را به قعر دره هلاکت واژگون خواهد نمود. انسان صنعتی امروزه دقیقاً همچون عنکبوتی است که تار چسبناک خود را از هر طرف می تند و زمانی متوجه کار پرمخاطره خود می شود که می بیند خود نیز در دامی که تنیده است گرفتار گشته است.
در موجی از آلاینده های زیست محیطی و صنعتی و در اتمسفری گرم و متشنج و در نتیجه عملکرد صنایع محبوس شده و خود نیز راه نجاتش را گم کرده است.
در این کوره راه ها یکی از خطرناک ترین دشمنان انسان سرطان می باشد.
سرطان سومین عامل مرگ و میر در ایران است. سالانه بیش از ۳۰۰۰۰ نفر از هموطنان عزیز ما در اثر این بیماری مهلک جان خود را از دست می دهند. تخمین زده شده سالیانه بیش از ۷۰۰۰۰مورد جدید سرطان در کشور اتفاق می افتد. با افزایش امید به زندگی و افزایش درصد سلامتی در جمعیت کشور، انتظار می رود موارد بروز سرطان در یک دهه آینده به شدت افزایش یابد. از طرفی، با آلودگی هوا بدلیل افزایش بی رویه جمعیت، ازدحام وسایط نقلیه و مشکلات ترافیکی، فعالیت مراکز صنعتی و کارخانجات، آلودگی آب و هوا و خاک به علت استفاده نادرست و بی رویه از سموم کشاورزی و ... نقش بسزایی در افزایش میزان بروز سرطان خواهد داشت.
دامنه سازش انسان با محیط محدود است و وقتی تغییرات محیط شدید گردد حیات در معرض تهدید شدید قرار می گیرد لیکن انسان به کمک شعور ذاتی و دانش خود، راه های مناسبی برای حل مشکلات ناشی از محیط می جوید و با آن مشکلات به مقابله می پردازد، وی با دخالت در شرایط و عوامل محیطی که مناسب ترین راه است آنها را به نفع خود تغییر می دهد و به میل خود در جهت خواسته هایش هدایت می کند.

بهداشت محیط زیست :

عبارتست از دخالت در عوامل و شرایط محیط زندگی به منظور ایجاد وضع مطلوب.
عوامل و شرایط مؤثر بر چگونگی وضعیت محیط زندگی عبارتند از :

هوا

هوا مایه زندگی است و نیاز به آن بیش از نیاز به آب و غذا می باشد مقدار متوسط هوایی که یک انسان بالغ در یک شبانه روز تنفس می کند تقریباً ۱۵ کیلوگرم است درحالیکه غذا و آب مورد مصرفش به ترتیب ۱/۵ و ۲/۵ کیلوگرم می باشد.
هوای سالم مخلوطی از گازهای مختلف است که قسمت اعظم آن را گازهای نیتروژن و اکسیژن تشکیل می دهد. هوایی که این همه برای زندگی آدمی ضروری است و تأثیرش در تندرستی غیر قابل انکار است، متأسفانه در اثر عوامل طبیعی بویژه فعالیتهای آدمی همواره در معرض آلودگی ها قرار گرفته است.

آلودگی هوا
 

*آلودگی هوا: وجود یک یا چند ماده آلوده کننده در هوای آزاد به مقدار و مدتی که کیفیت آن را بطوریکه مضر به حال انسان، حیوان، گیاه و یا آثار و ابنیه باشد تغییر دهد .

منابع آلودگی هوا:

منابع آلودگی هوا عبارتند از منابع طبیعی و مصنوعی. منابع طبیعی اغلب بدون دخالت مستقیم انسانها است مانند طوفان و گرد و غبار هوا نظیر گرد و غبارهای ناشی از طوفان های موسمی صحاری عراق و جنوب ایران و کشیده شدن دامنه این طوفان ها به مرکز و شرق ایران که وجود این کانون های گرد و خاک در مراکز صنعتی اثرات آلوده کننده ها را تشدید می کند. - دود و خاکستر آتشفشانی - منابع گیاهی و حیوانی و ... و منابع مصنوعی برعکس بدست بشر بوجود آمده و آلودگی های ناشی از آن حاصل فعالیتهای آدمی است. هرکدام از این منابع آلودگی دارای عوامل آلوده کننده مختلف هوا می باشند.
منواکسید کربن- اکسیدهای گوگرد- اکسیدهای ازت- اکسید کننده های فتوشیمیایی - هیدروکربورها- مواد رادیو اکتیو و غیره
به دلیل عملکرد پروسه تولید برخی از صنایع و همچنین تراکم وسایل نقلیه و افزایش روبه رشد جمعیتی که از وسایل نقلیه شخصی استفاده می نمایند آلودگی هوا و ازدیاد گاز دی اکسید کربن در هوا درجه حرارت جو تا حد قابل توجهی افزایش یافته که این امر احتمال ابتلا به بیماری های عفونی و یا شیوع بسیاری از بیماری ها را افزایش خواهد داد.
آلودگی هوا پدیده ی دیگری تحت عنوان اینورژن (وارونگی) را باعث خواهد گردید که در این خصوص می توان به حادثه دره میوز که در دسامبر ۱۹۳۰ به علت برگشت درجه حرارت (اینورژن) و عدم وجود باد به مدت طولانی اتفاق افتاد اشاره نمود به طوری که ظرف چند روز هزاران نفر از اهالی این ناحیه به دلیل افزایش گازها و ذرات معلق و بخارات موجود در هوا بیمار شده و ۶۰ نفر در اثر بیماری های قلب و ریه فوت نمودند.

 

alt

 

اثرات آلودگی هوا بر انسان

مسئله آلودگی هوا اگر یکی از حادترین مسائل ناشی از تمدن ماشینی نباشد، بدون شک از بغرنج ترین آنهاست. چرا که هوا در همه جا گسترده است. ملکول گازی که امروزه از کارخانه یا منبع آلوده کننده دیگری، مثلاً در اروپا وارد هوا می گردد، اگر تجزیه نشود یا تغییر شکل ندهد، احتمالاً بعد از چندی می تواند در ریه انسانهایی که در قلب جنگل های آفریقا یا در دشتهای وسیع آسیا زندگی می کنند وارد شود. هوا که برای زندگی ضروری است در نتیجه فعالیت های انسانی آلوده شده و بشر فراموش کرده است که او در مقام جزیی از طبیعت، حیاتش با هر نوع اختلال در طبیعت متأثر می گردد.
با وجود این بشر در خراب کردن و ضایع نمودن نظامی که در طبیعت وجود دارد کوشا است و در انهدام نسل خویش سعی وافری دارد!!

اثرات مخرب آلوده کننده های هوا بر روی سلامتی انسان
 

۱- بیماری های حاد که امکان دارد به مرگ منتهی شود.
۲- بیماری مزمن که نتیجه آن کوتاه شدن عمر یا عدم رشد کامل است.
۳- دگرگونی اعمال مهم فیزیولوژیک مانند تنفس، انتقال اکسیژن به وسیله هموگلوبین و دگرگونی های اعمال دستگاه عصبی
۴- عوارض ناگوار مانند احساس تحریک در مواقعی که علت آشکاری وجود ندارد.
۵- احساس ناراحتی، کاهش دید و یا دیگر اثراتی که ممکن است منجر به تغییر مسکن یا محل کار انسان گردد.

اثرات آلودگی هوا بر نباتات
 

با وجود اینکه زندگی آدمی و همه انواع حیوانات بر روی زمین مستقیماً یا بطور غیر مستقیم به گیاهان وابسته است، متأسفانه گیاهان نیز با وجود اثرات فوق العاده مثبت در تولید اکسیژن و دخالت تام در زنجیره غذایی انسانها، در معرض آلوده کننده های هوا بوده که تحت تأثیر مواد آلاینده مختلف واکنش های متفاوتی از خود بروز می دهند که درمجموع با نابودی ارقام قابل ملاحظه ای از انواع گیاهان و خسارات هنگفت به محصولات کشاورزی و فراورده های آن توأم بوده است. صدمات ناشی از آلودگی هوا در گیاهان را می توان به طور کلی به سه دسته صدمات حاد، مزمن و اثرات فیزیولوژیکی مشاهده نمود.

اثرات آلودگی هوا بر حیوانات
 

در اغلب حوادث شوم ناشی از آلودگی هوا، تعدادی از حیوانات نیز تلف شده اند. علاوه بر تأثیر مستقیم آلاینده های هوا بر حیوانات، در اغلب موارد آلوده کننده های هوا به طور غیر مستقیم اثر می نمایند. مثلاً اگر گیاهانی که در معرض آلودگی با فلوئور قرار دارند به وسیله حیوانات خورده شوند، علائم مسمومیت در حیوانات نیز ظاهر خواهد شد و یا تغذیه حیوانات از گیاهانی که در معرض ترکیبات ارسنیک قرار دارند، اثرات مسمومیت ارسنیک را ظاهر می سازد.

 

آلودگی هوا و آثار آن بر بارداری
تحقیقات نشان داده است طیف وسیعی از اختلالات و عوارض آلودگی هوا بر دستگاه تولید مثل، باردای، جنین و نوزاد اثر می گذارد. همچنیـن تحقیقاتـی در مـردان درخصـوص تغییـرات کیفـی و کمـی اسپـرم صتورت گرفته که نشان دهنده نقش منفی آلاینده هایی مثل سرب، دی اکسید گوگرد و ذرات معلق است.


بررسی ها نشان می دهد؛ اثرات آلاینده ها بر جنین شامل عوارضی مانند وزن پایین زمان تولد، تاخیر رشد داخل رحمی و مرگ داخل رحمی است که آلاینده های منواکسید کربن، دی اکسید گوگرد و ذرات معلق، بیشترین تاثیر را در این میان دارند. میزان مواجهه مادر با گروهی از ذرات معلق یا هیدروکربـن در هشتمیـن مـاه بارداری بـر رشد جنین اثر مستقیم دارد. این اتفاق بیشتر در نواحی صنعتی و شهرهای بزرگ بویژه در زمستان رخ می دهد. از سوی دیگر، تحقیقات نشان می دهد زنان بیشترین گروه آسیب پذیر و در معرض خطر آلودگی هوا در منزل هستند.

 

 

آلودگی هوا, روز هوای پاک, 29 دی روز هوای پاک

 

 

نام گذاری هفته هوای پاک

به طور کلی در دنیا به منظور جلب توجه مردم به موضوعات مربوط به حفظ محیط زیست و تامین زندگی سالم در راستای نیل به اهداف توسعه پایدار، روزهای نمادین خاصی مرتبط با حفظ محیط زیست تعیین می گردد که از جمله آنها روز جهانی محیط زیست، روز زمین پاک، روز هوای پاک و غیره می باشد. روز هوای پاک در دنیا تحت عناوین مختلف از جمله روز بدون خودرو، روز بدون دود و ... در کشورهای مختلف نامگذاری شده و اقدامات خاصی در این روز جهت تنویر افکار عمومی صورت گرفته است.

 

در ایران نیز بحران آلودگی هوا در تهران و شش شهر آلوده آن شامل تبریز، مشهد، اراک، اصفهان، شیراز و اهواز، مسئولین ستاد اجرایی کاهش آلودگی هوا را بر این داشت تا به منظور ایجاد حساسیت در بین اقشار مختلف جامعه، از سال ۱۳۷۴ روز ۲۹ دی ماه را به عنوان روز ملی هوای پاک اعلام نمایند.

 

گفتنی است قدمت روز هوای پاک در ایران از کشورهای فرانسه و ایتالیا بیشتر است. هدف از اعلام روز ملی هوای پاک ایجاد حساسیت در بین اقشار مختلف جامعه بوده است و از آنجا که کلید اصلی کاهش آلودگی هوا، مشارکت مردمی و افزایش هماهنگی بین بخشی است این روز می تواند عامل مهمی در ایجاد این مشارکت و هماهنگی بین بخشی باشد.

http://www.mefda.ir



نظرات

loader

لطفا شکیبا باشید ...